Kadınlarda erkeklere nazaran iki kat daha fazla görülen, başlangıç yaşı 20-40 arasında olan merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. MS hastalığında bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasıyla ile ilişkili olarak beyin ve omurilikteki hücrelerin sinir kılıflarına saldırması ile hasar görmesine neden olmaktadır. Sonrasında ise sinir hücreleri işlevlerini gerektiği gibi yerine getirememektedir. (1)
MS (multiple skleroz) hastalığı merkezi sinir sisteminde etkili olan ve kesin tedavisi olmayan ve ataklarla belirti veren bir hastalıktır. Kronik olan bu hastalık; merkezi sinir sistemindeki hücrelerin etrafını saran miyelin kılıfının zarar görmesi halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Miyelin kılıfı; nöronlar arasında elektriksel iletimi hızlandırmaya yarayan ve hücreleri saran yağlı maddedir. (1,2)
MS hastalığı otoimmün yani bağışıklık sisteminin vücudun dokularına yanlışlıkla saldırı yaptığı ve sonucunda da dokulara hasar verdiği hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalık için belirli risk grupları vardır. Bu faktörler MS geliştirme riskini arttırabilir.
Klinik seyri beş başlık altında değerlendirilmiştir;
İstanbul MS hastalığı tanısı için öncelikle yukarıda yer alan belirtileri de göz önüne alarak doktora başvuru yapmanız gerekmektedir. MS hastalığına benzer diğer hastalıkların da semptomları olabileceğinden yapılacak ayırıcı testlerin ardından teşhis konulabilir.
Hastalığın tanısında öncelikle başvurulan yöntem belirtilerin değerlendirilmesi ve muayene ile başlamaktadır. Sonrasında ise beyin veya omurilik MR, beyin omurilik sıvısının incelenmesi yine hastalığın teşhisi için uygulanmaktadır. Ayrıca hastaların tek atak geçirmesinden ziyade en az 2 atağının olması veya tekrarlayan beyin ve omurilik MR’larında plak sayısının artışının olup olmadığına bakılmaktadır. (MS plağı; hastaların beyin veya omuriliklerinde hastalığa özgü doku değişiklikleri görülmektedir. Zarar gören miyelin kılıfları sonrası hasar gören bu bölgeler plak olarak adlandırılmaktadır.) (5,6)
İstanbul MS tedavisinde kesin çözüm olmamakla birlikte ilaçlarla ve yaşam tarzı değişikleriyle hastalık kontrol altında tutulabilir.
Yaşam tarzınıza yapabileceğiniz küçük dokunuşlarla tedavi sürecinde destek olacaktır.
Multiple skleroz (MS) merkezi sinir sistemini etkileyen bir kronik otoimmün hastalıktır ve belirtileri arasında görme bozuklukları, iskelet kası sıkıntıları, denge ve düşme bozuklukları, idrar kaçırma ve duyu bozuklukları gibi belirtiler sayılabilir. Bu belirtiler, MS hastalığının belirtileri arasında yer alır ancak her kişi için geçerli olmayabilir ve bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, MS hastalığı olan kişilerin doktorlarıyla birlikte en uygun tedavi yöntemlerini belirlemeleri önerilir.
Multiple skleroz (MS) merkezi sinir sistemini etkileyen bir kronik otoimmün hastalıktır ve şu anda tamamen iyileştirilebilir bir hastalık değildir. Ancak, MS hastalığının belirtilerini azaltmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak mümkündür ve bu amaçla kullanılan yöntemler arasında ilaçlar, fizik tedavi, diyet ve psikolojik destek sayılabilir. Bu yöntemler, her kişi için geçerli olmayabilir ve bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. İstanbul MS hastalığı tedavisi için kişilere doktorlarıyla birlikte en uygun tedavi yöntemlerini belirlemeleri önerilir.
Multiple skleroz (MS) merkezi sinir sistemini etkileyen bir kronik otoimmün hastalıktır ve her yaşta görülebilir ancak 20-40 yaş arasında görülme olasılığı daha yüksektir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit olarak görülür ancak kadınlarda daha sık görülür. MS hastalığı, her ülkede görülür ancak yüksek prevalans gösteren ülkeler arasında ABD, Avustralya, Kanada, İsveç, Norveç, Danimarka, İngiltere, İrlanda ve Almanya sayılabilir. Bu ülkelerde, MS hastalığının sıklığı yüksektir ancak bu nedenle MS hastalığının daha yaygın olduğu anlamına gelmez.
Referanslar:
1.Seki Öz, H. (2013). Multiple Skleroz Lu Hastaların Stresle Baş Etme Tarzlarının ve Psikiyatrik Belirtilerinin Değerlendirilmesi.
2.Haberler, B., & Hizmetleri, B. T. Multiple Skleroz.
3.NEDİR, M. MS, Uykularınızı Çalmasın.
4.Mutluay, F. K. (2006). Multipl skleroz rehabilitasyonu. Türk Nöroloji Dergisi, 12(2), 134-143.
5.Özbülbül, D., & Demirhan, İ. (2012). MULTİPLE SKLEROZ BELİRTİLERİ, TANI VE TEDAVİSİ.
6.Karataş, M. (2008). Multiple Sklerozda Ayırıcı Tanı. Journal of Neurological Sciences, 25(2).
7.ULUCAN-KARNAK, F. (2020). MULTIPL SKLEROZ HASTALIĞINA KARŞI TEDAVİ YAKLAŞIMLARI. ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 7(2), 49-54.