Migren Ağrısı Nasıl Geçer? Migrene Ne İyi Gelir?
Nörolojik hastalıklardan biri olan ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen migrene ne iyi gelir, migren atakları öncesi ve esnasında ne yapılmalı? Tetikleyicileri var mı? Bu soruların cevabı hastalığı yaşayanların en çok merak ettiği hususlardır. Bu hususları merak ediyorsanız yazımızın devamını okumanızı öneririz.
Migren primer baş ağrılarında ikincil sıklıkta görülen ve kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülen ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen nörolojik bir hastalıktır. (1)
Migren Ataklarından Korunmak İçin Ne Yapılmalı?
Migrende en önemli tedavi yollarından bir olan ilaçlarla tedavi yanı sıra yapılması gereken birçok şey bulunmaktadır. Migrenin seyrinde ne yapacağınızı bilmeniz kadar migreni bertaraf etmenin yollarını da bilmek gerekmektedir. (2)
- Sakin ve Sessiz Bir Ortam
Migrenin kendini hissettirmesiyle birlikte önlemleri almanız gerekmektedir. Migreni tetikleyen unsurlar arasında yer alan parlak ışıklardan, yüksek sesten korunmak yapılacak ilk adımlar olabilir.
- Kafeinli İçecekler
Aşırıya kaçmamak üzere tüketilen kafeinli içecekler migrenin ilk evrelerinde etkili olabilmektedir. Ancak geç vakitte tüketilen kafeinli içecekler uyku düzenini etkilemekte ve bu ise migreni tetikleyebilmektedir.
- Düzenli Uyku Saatleri
Düzenli uyku saatleri oluşturmak migrende önemlidir. Fazla ya da az uyumak migrenin tetikler. Yine aynı şekilde uykuya dalmayı engelleyen unsurlardan arınmak sağlıklı bir uyku için önemlidir. Ağır yemekler, kafein, yoğun egzersizden kaçınmak, dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmek gibi hususlar kaliteli uyku için önemlidir.
- Egzersiz
Düzenli yapılan egzersizler baş ağrısını önlemeye yardımcı olmaktadır. Stresi azaltmaya yardımcı olan, daha iyi uyumanıza katkısı olan egzersizler aynı zamanda ağrıyı azaltma gibi olumlu etkisi bulunmaktadır. (4)
- Soğuk veya Sıcak Kompres
Soğuk kompres migrene iyi gelirken, sıcak kompres ise gerilen kaslar için etkili olmaktadır.
- Su Tüketimi
Sıvı alımının yetersiz kaldığı durumlarda vücudumuz olumsuz etkilenmektedir. Su tüketiminin az olduğu durumlarda migren tetiklenir.
- Migreni Tetikleyicilerden Kaçınmak
Migren bazı durumlarda tetikleyicilerle birlikte ortaya çıkabilmektedir. Bazen yiyecekler bazen ise çevresel koşullar etkilemektedir.
Parlak ışıklar, yüksek ses, keskin kokular migreni etkileyen çevresel koşullar arasında sayılırken; peynir, alkol, fazla kafein alımı, çikolata gibi bazı besinler de tetikleyici yiyecekler arasında sayılmaktadır.
- İlaç Tedavisi
Migren ilaç tedavisi ile migren ağrılarından ve ataklarından korunabilirsiniz. Ancak ilaç kullanımı gelişigüzel olmayıp ihtiyaca göre olmalıdır. Kiminde daha şiddetli baş ağrısı görülürken, bazılarında mide bulantısı da eşlik edebilir. Migrende de hastalar bireysel olarak değerlendirilmeli ve mümkün olduğunca tıbbi yardım alınmalıdır.
Migren ataklarında kullanılan ilaçlar arasında ise; parol, ibprofen, aspirin gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Triptanlar ise; migrene özgü ilaç grubudur. (3)
Kaynakça:
1.Evren BORAN, H., & BOLAY, H. (2013). Migren Patofizyolojisi. Archives of Neuropsychiatry/Noropsikiatri Arsivi.
2.YÜCEL, Y. (2008). Migren baş ağrısında tanı ve tedavi yaklaşımları. Dicle Tıp Dergisi, 35(4), 281-286.
3.Gör, D. Ö., TEKİNER, Y. D. D. S., Gör, H. A., & ÇETİN, A. M. Migren.
4.ARDIÇ, F. (2014). Egzersizin sağlık yararları. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Dergisi, 60, 9-14.
Goadsby, P. J., Lipton, R. B., & Ferrari, M. D. (2002). Migraine—current understanding and treatment. New England journal of medicine, 346(4), 257-270.
1963 Yılında İstanbul’un Beykoz ilçesinde hayata merhaba diyen Uzm. Dr. Süreyya ATAUS, eğitimini 1980-1986 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde tamamlamıştır. Nöroloji uzmanlık eğitimini ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji A.B.D’da 1999 yılında tamamlamıştır. Nöroloji doktoru Uzm. Dr. Süreyya ATAUS Kadıköy, Bağdat caddesinde hasta kabulüne devam etmektedir.