Bağdat Caddesi, No:125/9 Kadıköy, İstanbul

Uykusuzluk Tedavisi

Uykusuzluk Tedavisi Doktoru İstanbul

Uykusuzluk, uyuyamama, insomnia veya uyku bozukluğu gibi isimleri olan sağlık sorunu; her ne kadar fiziksel ve ciddi sağlık sorunları ile ilişkilendirilmiyor olsa da kişinin hayatını önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunudur. Uykusuzluk ve insomnia, tam olarak aynı sorun değildir. İnsomnia, kronik uykusuzluk olarak tanımlanan durumdur.

Üç ile altı aydan fazla devam uykusuzluk durumlarında insomniadan söz edilebilir. Birkaç hafta ile üç veya altı aya kadar olan uykusuzluk için sub-akut, birkaç haftadan kısa uykusuzluk için akut uyku bozukluğu denir. Yani insomnia teşhisi kronik durumlarda konulur demek daha doğrudur. 

Uykusuzluk özellikle şehir yaşantısında daha yaygın görülür. Sebepleri içerisinde yoğun biçimde stres ve dengesiz yaşam koşullarının gösterildiği bu sorun, fiziksel ve bilişsel fonksiyonları da etkileyerek, bir çeşit sarmala dönüşebilir. Yeterince uyku uyumamak halinde bireyin fiziksel sağlığının zaman içerisinde bozulması söz konusu olabilir. Psikolojik olarak ise bu alanda ciddi araştırmalar yapılmış ve yeterli uykunun, psikolojik fonksiyonlar için hayati olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Örneğin; bir bunalım sürecinden geçen hasta, uykusuzluk sorunu çeker ve gerekli süre uyuyamaz ise bu uykusuzluk psikolojisi üzerinde daha fazla baskıya neden olup, daha derin çöküntülere sebep olabilir. Bunun yanında fiziksel faktörler de devreye girdiğinde, kişinin sadece uykusuzluk değil, daha ciddi bir sorun ile karşı karşıya kalması muhtemeldir.

Uyku, herkes için zorunlu bir gündelik döngüdür. Özellikle havanın karanlık olduğu saatlerde, yine mümkün ise karanlık ortamlarda, uygun ısı ve nem seviyesinde kaliteli bir uyku, vücudun yaşamsal döngüleri üzerinde ciddi etkiye sahiptir. Yetişkinler için günlük uykunun, bu koşullarda; günde 7 ila 8 saat arasında olması uygundur. Bu sayıların çok gerisindeki uyku süreleri, uykusuzluk olarak tanımlanabilir ve uzun süre devam eden uykusuzluk, tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Uykusuzluğun, birçok farklı nedeni vardır. Psikolojik nedenlerin yanı sıra, çevresel etkenler ve fizyolojik bazı hastalıklar da uykusuzluğa yol açabilir.

Uykusuzluk nedenleri nelerdir?

Uykusuzluğun başlıca nedenleri içerisinde psikolojik etkenler bulunur. Bilişsel fonksiyon bozuklukları, anksiyete, depresyon ve benzeri psikolojik hastalıkları, uyku eksikliğine ve bu sorunlar devam ettiği sürece insomnia sorununu yaşanmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda, nörolojik tedavilerin yanı sıra, hastanın durumuna bağlı olarak psikiyatri tedavisi ve/veya psikoterapi de uygulanabilir. 

Gündelik stres ve elbette şehir yaşantısının temposu, uykusuzluğun başlıca nedenleri arasındadır. Her ne kadar bunları değiştirme şansımız çok fazla değilse de olabildiğince bu sorunların bizi etkilemesine engel olarak motivasyonu kazanmak durumundayız. 

Ruh sağlığı problemleri, yaygın uyku bozukluğunun başlıca sebebidir. Bu sağlık sorunlarının tedavisi ile birlikte veya buna ek olarak uyku bozukluğu tedavisi de uygulanabilir.

Alkol ve benzeri alışkanlıklar da uyku bozukluğu problemine yol açabilir. Uzun vadede zararlı alışkanlıkların nörolojik ve psikolojik etkilerinden söz etmek mümkündür. Ayrıca alkol ve diğer zararlı alışkanlıklar, yoksunluk süreçlerinde de uykusuzluğa yol açabilir.

Düzensiz yaşam, uyku bozukluğuna yol açar. Normal gece uykusu en verimli uykudur. Bu uyku sürecinde ayakta olup, gündüz kestirmelerle bu eksiği tamamlamaya çalışmak doğru değildir. Gece uykusunun kalitesine sahip olamamak bir yana, bu davranış uzun vadede alışkanlık veya değiştirilemez bir periyoda dönüşüp, genel olarak uyku düzenini bozar.

Çay ve kahve gibi uyarıcı maddeleri içeren içeceklerin, uykudan önce tüketilmesi de bir uykusuzluk sebebidir.

Uyku apnesi ve solunum sistemi rahatsızlıkları, uyumayı ciddi şekilde etkiler. Kişi uykuya dalabiliyor olsa da bu sorunlar uykudan uyanmaya yol açarak, uykuyu böler.

Kalp ve damar hastalıkları, örneğin ritim bozukluğu uykuyu etkileyebilen sağlık sorunlarıdır.

Nörolojik hastalıklar uyku düzenine zarar verebilir.

Uyku uyunacak ortamın sıcaklığı ve yattığınız yerin uygunluğu uyku kalitenizi doğal olarak etkiler. Bununla birlikte, çevresel faktörler de uykunuzu etkileyebilir. Örneğin, çevrede çok ses olması veya ışık kirliliği birer uykusuzluk faktörüdür.

Uykusuzluk belirtileri nelerdir?

Yetişkin ve sağlıklı bir insanın günlük uyku ihtiyacı minimum 7 saat olarak tanımlanır. Ancak bu süre 4 saate kadar azalabilmektedir. Kimilerimiz için 4 saat uyku yeterli olabilirken, bunun olağan olmayan ancak kabul edilebilir seviye olduğu belirtilir. 4 saatin altındaki uyku süreleri ise uykusuzluk olarak kabul edilir.

Uykusuzluğun belirtileri aslında hepimizin malumudur.

  • Geç uykuya dalma veya dalamama
  • Uykunun kesintiye uğraması
  • Zamansız uyuma ve uyanma

Uykusuzluğun başlıca göstergeleridir. Ancak kimilerimiz uykusuzluk sorunu yaşadığımızı bilemeyebiliriz. Yarı uyku halinde geçirdiğimiz süre tam olarak uyku olmamakla birlikte bu süreyi bizim hatırlamamamız muhtemeldir. Gün içerisinde, yorgunluk, konsantrasyon kaybı, sinir ve halsizlik gibi sorunları düzenli olarak yaşıyorsak, gece uykumuz kesintiye uğruyor olabilir. Uyku kalitesini azami seviyeye çıkarmak, fiziksel ve psikolojik sağlığımız için çok önemli olduğundan, bunun için hekim kontrolüne başvurmak gerekir.

Uykusuzluk Tedavisi

Uykusuzluk tedavisi var mı?

Uykusuzluk, sebeplerine bağlı olarak farklı şekillerde tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Halk arasında sıkça yapılan bir yanlış, bazı uyku ilaçlarının bilinçsiz kullanımıdır ki, bu ciddi bir hatadır. İlaçların kullanım amaçları semptomatik olmak durumunda değildir.

Sadece uykusuzluğu gidermek ve kimyasal etkilerle uyumak, başkaca sağlık sorunlarının üzerini örtmek anlamına geleceğinden bunu asla doktor onayı olmadan yapmamalısınız. Uyku ilaçları, hekimin yapacağı değerlendirmenin ardından, başka bir tedavi gerekmiyorsa veya başka bir tedaviye ek olarak kullanılabilir. Bunun dışındaki kullanımları doğru değildir.

İstanbul Uykusuzluk tedavisinde, nörolojik ve psikiyatrik tedavilerin yanı sıra, sorunun kaynağında fizyolojik sebepler yatıyor ise bunların iyileştirilmesi protokolü izlenir. Örneğin; reflü hastalığı nedeniyle yaşanan uykusuzluğu gidermek için bu sorunun giderilmesi gerekir. Benzeri şekilde bel ağrılarından kaynaklanan uykusuzluk uyku ilacı ile değil, bu sorunun tedavisi ile mümkün olur. Ancak bütün bunların tanısının konulabilmesi için öncelikle uykun tetkiklerin yapılması ve uygun hekime ulaşılması gerekir.

Uykusuzluk için hangi doktora gidilir?

İstanbul Uykusuzluk tedavisi için hastanelerin nöroloji servislerine başvuru yapılabilir. Nörolog hekimlerin yanı sıra bu hastalığın tedavisinde psikiyatri hekimleri de görev alabilir. Ayrıca fizyolojik sorunların giderilmesi gerektiği durumlarda, hasta nörolog tarafından diğer servislere sevk edilebilir. Burada önemli kriter, uykusuzluk sorununun tedavisi için hekimlere başvurmaktır. Tüm sağlık sorunlarınız için sadece sağlık kuruluşlarına başvurmak, hayati düzeyde önemlidir.

Uykusuzluk hastalığının komplikasyonları nelerdir?

Uykusuzluk, kişinin uyku kalitesini olumsuz etkileyen bir uyku bozukluğudur. Uykusuzluk; öğrenme ve hafıza zorlukları, işlev bozuklukları, sağlık sorunları, işyeri kazaları ve psikolojik sorunlar gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, uykusuzluk olan kişilerin doktorlarıyla birlikte en uygun tedavi yöntemlerini belirlemeleri önerilir. Aksi takdirde kişi hem kendisi hem de çevresi için zararlı olabilir.

Uykusuzluk risk faktörleri nelerdir?

Uykusuzluk, kişinin uyku kalitesini olumsuz etkileyen bir uyku bozukluğudur ve risk faktörleri arasında stres, ilaçlar, sağlık sorunları, içme ve sigara kullanımı, yatma ve uyanma saatleri ve yaş gibi faktörler sayılabilir. Bu faktörler, uykusuzluk riskini artırabilir ancak her kişi için geçerli olmayabilir ve bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, uyku bozuklukları olan kişilerin doktorlarıyla birlikte en uygun tedavi yöntemlerini belirlemeleri önerilir.

Uykusuzluk hastalığı teşhisi nasıl yapılır?

Uykusuzluk teşhisi için şu adımlar takip edilebilir: doktor muayenesi, uyku izleme cihazı kullanımı, ilaç kullanımı, yaşam tarzı ve psikolojik sorunların değerlendirilmesi. Bu adımlar, uykusuzluk teşhisi için kullanılabilir ancak her kişi için geçerli olmayabilir ve bireyler arasında farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle, uyku bozuklukları olan kişilerin doktorlarıyla birlikte en uygun tedavi yöntemlerini belirlemeleri önerilir.

Kaynakça:

Ramakrishnan, K. (2007). Treatment options for insomniaSouth African Family Practice49(8), 34-41.