Alzheimer Hastalığına İyi Gelen Aktiviteler – Alzheimer’a Ne İyi Gelir?
Alzheimer hastası yetişkinler için bazen günlük aktiviteler oldukça zor olabilir. Ancak hepimizin olduğu gibi hastalarımızın da başarılı hissetmeye ihtiyaçları var. Günlük yapılacak bazı aktiviteler kişinin meşgul olmasını sağlayarak kaygı, depresyon ve öfke gibi duygu bozukluklarının önüne geçmesine yardımcı olacaktır.
Alzheimer olan yakınınızın kendini iyi hissetmesi için aşağıda önereceğimiz 6 basit aktiviteyi yapabilirsiniz.
Aktiviteler esnasında batabilecek, kesebilecek, yutulabilecek veya kırılabilecek nesnelerle uğraşırken yalnız bırakmamanız tavsiye edilir.
- Havlu Katlayın
Yaşlı yetişkinden havlularınızı katlamasını isteyebilir ve böylece eviniz için katkıda bulunduğunu hissetmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle çok büyük olmayan küçük el havlularını katlamalarını istemeniz hem onlar için daha kolay olacak hem de çok fazla yormayacaktır.
- Hatıra Kutusu Oluşturun
Küçük boyutlu bir kutu temin ederek içine bireyin hatırlayabileceği tarzda nesneler koyabilirsiniz. Bunlar eski fotoğraflar, geçmişte olan hobileriyle alakalı ya da mesleği ile alakalı birkaç araç olabilir. Örneğin yakınınız geçmişte bir ofis çalışanıysa kutunun içine hesap makinası, kalemler, not defterleri ve silgi gibi araçlar koyabilir ve onun bunlarla uğraşmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Düğüm Çözmek
Orta kalınlıkta bir çamaşır ipi veya halat temin ederek hastadan bunu çözmesini isteyebilirsiniz. Atacağınız birkaç gevşek düğümü çözmenize yardımcı olması onu hem meşgul edeceği gibi hem de mutlu edecektir.
- Bir İpe Makarna Dizin
Bir iğneye bir ip geçirin ve makarnaları bu ipe dizmesini isteyin.
- Çorap Eşleştirin
20 çift çorabı karışık bir şekilde koyun ve bunları eşleştirmesini isteyin. Ona çoraplar hakkında bilgi vererek yardımcı olabilirsiniz. Ancak çorapların yerini gözünüzle veya elinizle işaret ederek göstermeyin.
- Hangi Nesne Ne İşe Yarar?
Kişinin günlük hayatında kullanmakta olduğu birçok nesneyi bir araya toplayarak hangi nesnenin ne işe yaradığını sorabilirsiniz.
- Aile Fotoğraflarınızı İnceleyin
Geçmişte çekilmiş aile fotoğraflarına bakmak oldukça faydalı olacaktır. Bu fotoğraftaki kişilerin kim olduklarını sorabilir geçmişe dair anıları anlatmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca mevcutsa görselli olan eski gazete ve dergilere de bakabilirsiniz.
- Eski Filmler İzleyin
Yakınınızın sevdiği ve izlediği eski dizi ve filmleri internet aracılığıyla temin ederek birlikte izleyebilir ve keyif almasını sağlayabilirsiniz.
- Yürüyüş Yapın
Mümkünse doğa yürüyüşleri gerçekleştirin. Bu ortamda yürümek, çimlere uzanmak ve sohbet etmek oldukça iyi hissettirecektir.
- Sevdiği Müzikleri Dinleyin
Geçmişte dinlemiş olduğu sevdiği şarkıları veya sanatçıları yine internet ortamında temin ederek birlikte dinleyebilirsiniz.
Kaynakça:
Santos-Lozano, A., Pareja-Galeano, H., Sanchis-Gomar, F., Quindós-Rubial, M., Fiuza-Luces, C., Cristi-Montero, C., … & Lucia, A. (2016, August). Physical activity and Alzheimer disease: a protective association. In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 91, No. 8, pp. 999-1020). Elsevier.
1963 Yılında İstanbul’un Beykoz ilçesinde hayata merhaba diyen Uzm. Dr. Süreyya ATAUS, eğitimini 1980-1986 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde tamamlamıştır. Nöroloji uzmanlık eğitimini ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji A.B.D’da 1999 yılında tamamlamıştır. Nöroloji doktoru Uzm. Dr. Süreyya ATAUS Kadıköy, Bağdat caddesinde hasta kabulüne devam etmektedir.