Nöroloji neuron ve logia kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Neuron sinir, lagia ise çalışma anlamına gelmektedir. Yani nöroloji, tıbbın beyin ve sinir hastalıkları ile ilgilenen bölümü anlamına gelmektedir.
Vücudumuzda bulunan sinir sistemi sayesinde gerekli uyarılar beyinden organlara ve organlardan beyne iletilmektedir. Bu iletim esnasında ortaya çıkan sinir hastalıkları ise nöroloji branşı tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
Nörolojik hastalıklar çok fazla bilinmediğinden dolayı zaman zaman doktora başvurulmak için geç kalınabilir veya hangi branşa başvurulması gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşanabilir. Bu nedenle yazımızda nöroloji uzmanları (nörolog) tarafından teşhis ve tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar başlıklar olarak ele alınacaktır. Neuroup Kliniğimizde teşhis ve tedavisi yapılan hastalıklar ise detaylı olarak ele alınacaktır.
Nörolojik Muayene Nasıl Yapılır?
Nörologlar Tarafından Kullanılan Teşhis Yöntemleri Nelerdir?
Nörolojik hastalıkların teşhisi için ilk olarak hasta ya da hasta yakınlarından hastanın hikâyesi dinlenir. Belirti ve şikâyetlerin anlaşılabilmesi için hastanın hikâyesinin doğru olarak aktarılması önem arz etmektedir.
Hastanın hikayesinin dinlenmesinden sonra doktor tarafından fiziki muayene yapılmaktadır. Fiziki muayene sonrasında ise doktorun tespitine göre gerekli tetkikler istenmektedir.
Nöroloji uzmanları tarafından kullanılan temel test ve görüntüleme yöntemleri şunlardır;
- Elektroensefalografi (EEG),
- Elektromiyografi (EMG),
- Manyetik rezonans görüntüleme (MRG),
- Pozitron emisyon tomografi (PET).
Neuroup Kliniğimiz nöroloji kliniği olup EEG, EMG, ENMG cihazları ile nörolojik hastalıkların teşhisini koyulmaktadır.
Nörolog Hangi Hastalıklara Bakar?
Nöroloji uzmanları merkezi sinir sistemi ile ilgili hastalıkların tedavisini üstlenmektedir. En sık karşılaşılan nörolojik hastalıklar Alzheimer, felç, inme, ms, baş ağrısı, baş dönmesi gibi hastalıklardır.
- Parkinson
- Epilepsi
- Alzheimer
- Bunama
- Huntington
- Kas hastalıkları
- Multiple Skleroz (MS Hastalığı)
- Spina Bifida
- Duchen ve Becker Kas Distrofileri
- Amyotrofik Lateral Skleroz
- Nöropatiler
- Hareket bozuklukları
- Denge bozuklukları
- İnme (felç)
- Beyin kanamaları ve sonrası takip
- Spastik çocuklar
- Trigeminal nevralji
- Baş ağrıları
- Migren
- Baş dönmesi
- Miyastania gravis
- Guillanan barre
- Beyin tümörleri
Neuroup Kliniğimizde başta Alzheimer tedavisi olmak üzere migren ve baş ağrıları, parkinson, yürüme bozuklukları, konuşma bozuklukları, hareket bozuklukları, MS (Multiple Skleroz), her türlü ağrılar ve uyku bozukları tedavileri gerçekleştirilmektedir.
Alzheimer Tedavisi
Kliniğimizde 65 yaş üstü hastalarda çok sık görülen ve hayat kalitesini etkileyen, hatta yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesini zorlaştıran Alzheimer hastalığının tedavisi çağdaş yöntemlerle gerçekleştirilmektedir.
Kliniğimizde Alzheimer tedavisi Dünya standartlarına uygun ve onaylı bir tedavi yöntemi olan TPS (Transcranial Pulsed Stimulasyon) yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem 2018 yılından beri güvenle kullanılmaktadır. Bu yöntemle birçok tedavi gerçekleştirilmiş ve hastaların motor ve bilişsel becerilerinde olumlu gelişmeler gözlenmiştir. Tedavi hakkında daha detaylı bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.
Parkinson Tedavisi
Parkinson 65 yaş üstü bireylerde görülen ve beynin bazı bölgelerini etkileyen nörolojik bir hastalıktır. Hastalarda hareket kabiliyetinde kısıtlama, kaslarda sertlik ve gerginlik, titreme gibi belirtiler görülmektedir. Hastalığın ve yaşın ilerlemesi ile birlikte görülen belirtiler ve belirtilerin şiddetinde artış görülmektedir.
Parkinson tedavisi uzun bir sürece yayılmış şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle hasta, hasta yakınları ve doktor tarafından iş birliği içerisinde yürütülmelidir.
Ayrıca hastanın durumuna göre fizyoterapistler, diyetisyenler, konuşma terapistleri ve psikologlardan tedavi sürecinin bir parçası olabilmektedir.
Migren ve Baş Ağrısı Tedavisi
Migren toplumun ciddi bir kesimini etkileyen ve sosyal hayatını zora sokan bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla çok daha sık görülmektedir. Migren şiddetli baş ağrısı olarak tanımlanabilir. Ancak baş ağrısına ek olarak migren hastalarında bulantı, kusma, ışık ve ses hassasiyeti, ağrı öncesinde rahatsız edici kokular duyma gibi şikayetlerde görülebilmektedir. Neuroup kliniğimizde migren ve her türlü baş ağrısının tedavisi yapılmaktadır.
MS (Multiple Skleroz) Hastalığı Tedavisi
MS kronik ve ottoimmün bir sinir sistemi hastalığıdır. Beynimizde ve omuriliğimizde bulunan santral sinir sistemi yer alan sinirleri saran miyelin kılıfın zarar görmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Miyelin adı verilen sinir kılıflarının zarar görmesi uyarıların merkezi sinir sistemine yavaş iletilmesine ya da iletilememesine neden olmaktadır.
MS hastalğının başlıca belirtileri şunlardır;
- Halsizlik
- Gövde, yüz, kol ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük
- Yürüme zorluğu ve denge problemi
- Konuşma bozuklukları
- Bağırsak sorunları
- Baş dönmesi ve görme bulanıklığı
- Depresyon
Kliniğimzde MS hastalığı tedavisi hastalığın seyrine uygun olarak kişiye özel yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Uyku Bozuklukları
Uyku bozuklukları pek çok insanı etkileyen bir sorundur. Uykuya dalmada zorluk, istemsiz olarak çok erken uyanma, gece uyanıp uzun süre uyanık kalmak gibi belirtiler uyku bozukluğu olarak değerlendirilmektedir.
Kliniğimizde kişinin gündelik hayatını etkileyen uyku bozuklukları laboratuvar testleri ve gerekli nörolojik muayeneler ile tanı koyularak tedavi edilmektedir.
Tedavi gerekli durumlarda diğer tıbbi branşlardan destek alınarak uygulanmaktadır. KBB, göğüs hastalıkları uzmanı, diş hekimi gibi branşlardan destek alınabilir.
Kliniğimizde uyku sorunları Davranış tedavisi (uyku hijyeni), sürekli pozitif hava yolu basınç uygulaması (CPAP), ağız içi cihazlar, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi gibi tekniklerle tedavi edilmektedir.
Epilepsi Tedavisi
Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak bilinen ve nöbet geçirilmesine neden olan nörolojik bir hastalıktır. Hastalığın nedeni beyinde bulunan nöronların ani ve kontrolsüz olarak boşalmasıdır. Bu boşalmalar hastalarda istemsiz kasılma, duygusal değişimler ve bilinç değişikliklerine neden olabilmektedir.
Epilepsi hastalığında tedavi hastalığın tipine göre değişiklik göstermektedir. Kliniğimizde epilepsi hastalığı ilaç tedavisi, cerrahi müdahale , vagal sinir uyarımı, ketojenik diyet (özellikle çocukluk çağının dirençli nöbetlerinde) gibi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Kaynaklar:
-Kumar, A., Sidhu, J., Goyal, A., & Tsao, J. W. (2018). Alzheimer disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499922/
-Kouli, A., Torsney, K. M., & Kuan, W. L. (2018). Parkinson’s disease: etiology, neuropathology, and pathogenesis. Exon Publications, 3- 26.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536722
-Ghasemi, N., Razavi, S., & Nikzad, E. (2017). Multiple sclerosis: pathogenesis, symptoms, diagnoses and cell-based therapy. Cell Journal (Yakhteh), 19(1), 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5241505/
Stone, J. (2016). Functional neurological disorders: the neurological assessment as treatment. Practical Neurology, 16(1), 7-17.
1963 Yılında İstanbul’un Beykoz ilçesinde hayata merhaba diyen Uzm. Dr. Süreyya ATAUS, eğitimini 1980-1986 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde tamamlamıştır. Nöroloji uzmanlık eğitimini ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji A.B.D’da 1999 yılında tamamlamıştır. Nöroloji doktoru Uzm. Dr. Süreyya ATAUS Kadıköy, Bağdat caddesinde hasta kabulüne devam etmektedir.